For mange skaper sommervarmen både glede og begeistring, men høy temperatur kan også bringe med seg noen utfordringer. Høy varme kan blant annet føre til stram lukt fra avfallsbeholderne. Derfor har vi laget en liste med en rekke tips for å unngå vond lukt.

 

 1. Prøv å ikke kaste mer matavfall enn nødvendig. Det vil si, ikke lag mer mat enn du skal spise, og blir det matrester, prøv å spis det opp. Matavfall lukter etter bare noen få dager.
   
 2. Mindre fuktighet i matavfallet vil kunne hjelpe. Om mulig la den grønne matavfallsposen stå luftig. Du kan f.eks. la den stå med åpent lokk, da fordamper fuktigheten. Man kan også forsøke å legge litt tørre brødskorper eller tørkepapir i matavfallet, som vil absorbere fuktigheten.
   
 3. Ikke overfyll de grønne posene og prøv å klem ut litt luft før du lukker godt igjen med dobbel knute. Hvis posen er tett, minimerer du lukt og du hindrer fluer fra å legge egg som klekkes til larver.
   
 4. Har man spist fisk eller reker og det er lenge til neste tømmedag, vil dette skape mye lukt. Et tips er å legge avfallet i en ny matavfallspose og fryse det ned. Legg så ut avfallet kvelden før tømming.
   
 5. Hvis det er mulig, forsøk å plassere beholderne på et skyggefullt sted. Hvis ikke det er mulig, kan man vurdere å etablere et avfallsskur. NB! Skal du flytte beholderen til et nytt sted er det viktig at dette gjøres i samråd med ØRAS.
   
 6. Pass på at lokket på dunken går igjen. Overfylte beholdere lukter mer og kan være sjenerende for både naboer og deg selv.  Åpent lokk vil også kunne tiltrekke seg mer insekter og dyr.
   
 7. Det kan også være lurt å skylle beholderen med jevne mellomrom. Gjerne da etter det har vært tømmedag. Du kommer langt med hageslangen. Spyl dunken, er det veldig skittent kan man også bruke litt grønnsåpe. La vannet stå i ca. en halvtime før du tømmer det ut. Er det fortsatt mye rester kan man f.eks. skrubbe beholderen med en feiekost. Til slutt må beholderen tørke før du tar den i bruk. Sett den gjerne på hodet for avrenning.