- Dette var en hyggelig beskjed å få på starten av uken, sier Ine Emilie Hermansen Grøndalen når vi ringer og overrekker den hyggelige beskjeden.

 

Den 6 måneder gamle gutten sin mor bytter på annen hver gang å skrive de to sønnene sine navn på kartongen. Denne gangen var det det lillebror som trakk det lengste strået. Men pengene skal ikke brukes opp med det første.

- Det er vel mest rettferdig at de får dele på det, så pengene går rett på sparekontoene til guttene. Det er mamma Ine Emilie som har skylt, brettet og skrevet navnene til sønnene på kartongene. Det hele startet når Theo (2 år) startet å drikke melk.

 

- Jeg husker at det var slik at vi skylte kartongen og skrev navn og nummer på når jeg var liten, så jeg måtte undersøke om dette fortsatt var noe vi gjør i dag, forklarer Ine.

 

På ØRAS sin hjemmeside fant Ine bekreftelsen hun lette etter, og da var det bare å fortsette å skyll, brett og stapp. Storebror Theo er ivrig på å hjelpe til med å kildesortere hjemme, og har nå tre nye kartonger stående klar på kjøkkenet som nye lodd i Returkartonglotteriet.

 

Dette er Returkartonglotteriet

  • Alle kan delta og vinne i lotteriet – privatpersoner, bedrifter eller organisasjoner, skoler, barnehager, idrettslag og lignende.
  • Hvert år deles det ut premier for til sammen 1,6 millioner kroner. Dette er fordelt på 120 premier på 10 000 kroner, og 4 premier på 100 000 kroner.
  • Deltager skriver navn og telefonnummer på den de vil skal vinne på kartongen, og leverer denne i den kommunale innsamlingsordningen. Da har man ett lodd. For å se hvor du skal levere, se sortere.no
  • Kartonger trekkes fra 84 forskjellige steder i hele landet. Her trekkes det mellom 1 og 7 kubber eller enkeltkartonger avhengig av innbyggertall, til sammen maks 188 hvert kvartal. Disse kubbene eller enkeltkartongene går videre til nasjonal trekning.
  • Flere opplysninger og lotteriregler finner du på grontpunkt.no

 

Visste du at…

  • Utsortert drikkekartong presses til baller og selges til papirfabrikker.
  • Kartongene kvernes opp og tilsettes vann. Papirfibrene renses, tromles og presses og blir til nye papp- og papirprodukter med minimalt bruk av kjemikalier.
  • Innsamlingsmålet for drikkekartonger er å oppnå så høy gjenvinningsgrad som mulig for å redusere miljøavgiften.