– Det beste av alt er at Bed- og pottejord, i motsetning til mye annet har så lavt innhold av tungmetaller og avfallsstoffer at den kan brukes i økologisk landbruk, forteller siviløkonom og landbruker Gudbrand Johanne Qvale.

Da Horgen gård skulle starte med dyrking av grønnsaker ønsket de å anlegge en grønnsakshage med stor utvalgt og hvor sesongen varer fra mai til november; en såkalt market garden. De oppdaget fort at de møtte på to utfordringer: Den jorda de allerede hadde, trengte mer næring og ugress ville by på store utfordringer.

– Heldigvis hadde vi en erfaren market gardener, Anders Højlund, med på laget.
Han kunne trikset: Bruk kompostjord, sier Qvale.

Etter kontakt med ulike leverandører, kom de i dialog med ØRAS sin fagleder kompost- og jordprodukter Nina Riiser som raskt så deres behov. Etter å ha prøvd ulike komposter og produkter for å finne det som passet deres behov, endte Horgen gård til slutt opp med ØRAS Bed- og pottejord, det var altså ikke noe bedre å finne.

– Vi har brukt ØRAS Bed- og pottejord som et topplag på 10 cm. Komposten gir noe nødvendig næring, og fungerer som jordforbedring. Det kanskje mest geniale er allikevel at komposten hindrer alle ugressfrø som ligger i bakken fra å spire, da de ikke får lys, forklarer Qvale.
Og det er ikke spørsmål om hvem de skal ringe neste gang de trenger mer jord:

– Når vi skal fylle opp og vedlikeholde bedene våre med mer kompost, er det ingen tvil om at vi ringer Nina på ØRAS igjen!