Biokull og romforskning på Nannestad vgs.

ØRAS har vært på besøk hos Nannestad vgs. hvor de undersøker om ØRAS-biokull kan brukes for å dyrke mat på planeten Mars.
Klassen for «teknologi- og forskningslære» ved Nannestad vgs. arbeider med et helt spesielt forskningsprosjekt.
De undersøker metoder for å kunne dyrke planter i marsjord. Dette gjøres i sammenheng med NASA sin forskning på fremtidige romferder til Mars. Hvis mennesker skal kunne reise til den røde planeten, er man avhengige av å finne måter for å etablere et fullverdig kosthold
-Jordsmonnet på Mars er næringsfattig, og derfor må man tenke annerledes hvis man skal finne måter å dyrke planter der. Teknologi- og forskningslæreklassen prøver nå å dyrke reddiker i imitert marsjord (steril akvariesand), som er blandet med ulike mengder biokull. Biokull har nemlig evnen til å holde på både næring og fuktighet, samtidig som det veier lite og bør derfor være lett å kunne frakte med, sier realfagslærer Kjell Arnt Nystøl.
Elevene har satt opp en forskningsstasjon hvor de har utviklet et sensorstyrt vanningsanlegg.
-For øyeblikket har vi flere reddikplanter som har vokst frem og det blir spennende å se fremover om vi klarer å dyrke fullvokste reddiker. Vi dyrker også planter i vanlig jord for å kunne sammenligne resultatene, og se om vi kan smake og måle noen forskjell på reddikene, forklarer Eva og Simon fra teknologi- og forskningslæreklassen.
For å hjelpe videre med planteveksten har ØRAS har tatt med seg flytende gjødsel som kan brukes for å dosere næring til plantene.
I vinterferien drar elvene i teknologi- og forskningslæreklassen til USA for å besøke NASA (Kennedy Space Center i Florida). Her vil de lære mer om romforskning og om programmet for å sende astronauter til Mars.