Mange av våre innbyggere er flinke på å kildesortere og å levere inn farlig avfall til gjenvinningsstasjonen, men dessverre ser vi også at noen slurver.

Å feilsortere farlig avfall kan i verste fall ha fatale konsekvenser. Tidligere i sommer hadde vi eksempelvis en brann i vårt sorteringsanlegg.

Ansatte som slukker brann i restavfallet. Foto.

Årsaken til brannen var et batteri som var blitt kastet feil i restavfallet. Heldigvis ble brannen oppdaget og slukket raskt av våre ansatte, som er trent for å håndtere slike situasjoner. Men tenk hvis det ikke hadde blitt oppdaget så fort, eller om det hadde befunnet seg en feilsortert sprayboks eller noe annet lett antennelig avfall i nærheten. Hva hvis dette hadde skjedd i renovasjonsbilen, eller i dunken din hjemme?

Når en forestiller seg dette, er det lett å forstå alvoret av situasjonen. Denne gangen gikk det heldigvis bra, men hver gang batterier og annet farlig avfall feilsorteres utgjør det en risiko for alle som er involvert i håndteringen av avfallet. Miljøgiftene i batteriene kan også gjøre stor skade på naturen om de slippes ut.

Derfor er det veldig viktig at du husker å kildesortere avfallet riktig:

  • Brukte batterier kan du samle opp i et syltetøyglass, iskremboks eller en annen beholder.
  • Forsøk å levere de inn regelmessig, da de kan utgjøre en brannfare i hjemmet.
  • Noe elektronikk, lyspærer og en del batterier kan leveres gratis tilbake hos forhandler/på butikken, eller du kan levere dette og annet farlig avfall gratis på gjenvinningsstasjonen.
  • Selv om batteriet er «tomt», er det aldri helt tomt. Husk å teipe polene på batteriene før du leverer de inn. Da unngår du at de utgjør en brannfare.