Det var stor stas da Eidsvoll kommune og ØRAS besøkte Bønsmoen skole på Råholt. Denne gangen var det Kim Remy Holtet, fra Dal som fikk uttelling for sin kartongkubbe.  Bønsmoen skoles 4.trinn ble den heldige vinneren i 4. kvartal 2018, hvor én av kartongene de leverte på ØRAS da de var på klasseturen i høst gikk videre til lotteritrekningen. 

Kim og Benny håndhilser. Foto. Kim Remy er en flittig bruker av Miljøstasjonen på Dal Skog, hvor han også gjerne tar med seg kartongkubber han har skylt og brettet.

- At jeg skulle vinne i dette lotteriet, hadde jeg aldri trodd skulle skje, smiler han fornøyd.

Elektroingeniøren fra Dal røper at det drikkes en  del melk i husholdningen som igjen gjør at det blir noen "lodd" å brette. På spørsmål om hva han skal bruke pengepremien til, svarer han smilende:

- Noen synes nok jeg burde få meg nye ski-klær. 


Kim Remy og samboeren er også igang med husbygging, så det er ikke utenkelig at noe av premien skal investeres i huset.

Benny Gustavsson, Eidsvoll kommune, kunne gratulere med premiene til både skoletrinn og enkeltvinner.

- Dette er utrolig hyggelig, sier han.

Eidsvoll kommune har hatt 4 vinnere i 2017/18.
 

Elever feirer at de har vunnet returkartonglotteriet. Foto. 4.trinnet ved Bønsmoen skole er flinke til å brette kartonger på skolen og hjemme. Pengepremien vil elevene bruke på "overnatting på skolen" med ekstra kos og hygge, mens  lærerne kunne ønske seg å kjøpe inn noen pedagogiske brettspill.
 

Elever fra Bønsmoen skole. Foto. F.v.: Eline Fjellstad Brodshaug (4B), Mats Simensen (4A) og Selina Kumar (4C) synes det var stor stas at trinnet vant kr. 10.000,- i lotteriet. 

 

Bruker over 600 millioner drikkekartonger i året
Det gjenvinnes så mye som 12.000 tonn drikkekartong per år, og legger du disse etter hverandre kommer du tur/retur Lindesnes-Nordkapp 20 ganger. Returkartonglotteriet har eksistert siden 1997, og gjennom alle disse årene har det norske folket deltatt iherdig gjennom konseptet 'skyll, brett og stapp'. Hvert år trekkes det ut hele 124 vinnere som deler en pott på 1,6 millioner kroner.

Miljøet som den virkelige vinneren
- Å gjenvinne brukte kartonger er langt mindre energikrevende enn produksjon av papir fra nytt trevirke. Derfor er gevinsten stor for miljøet når folk skyller, bretter, og leverer inn kartonger, forteller Gunnar Moen som er ansvarlig for Returkartonglotteriet i Grønt Punkt Norge.

Grønt Punkt Norge sikrer og administrerer finansieringen av returordninger for drikkekartong. Gjenvinning av drikkekartong senker også avgiften som er lagt på drikkevareemballasje, noe som i praksis betyr at prisen blir lavere for forbrukeren. Men det aller viktigste er naturligvis å gjenvinne for miljøets skyld.

- Drikkekartonger er laget av såkalt jomfruelig fiber. Det vil si at det er første gang dette materialet er i bruk. Derfor kan fibrene i en innlevert drikkekartong ha opptil sju-åtte liv framfor seg som for eksempel som pizzakartong eller Cornflakes-esker, sier Moen.