20-25 typer 

- Jeg har bare holdt på et par års tid, smiler Bjørn når jeg kommer på besøk for å beskue alle hans vekster. Drivhuset er ganske nytt, men allerede fylt til randen med blant annet tomatplanter, agurk, paprika, og ikke minst chilli-planter! Tilsammen har han rundt 20-25 typer med forskjellige smaksstyrker. - Jo sterkere chillien er, desto saktere vokser den (i hvert fall første tiden som frø/ungplante), forteller Bjørn meg mens han med en liten pensel og nennsom hånd hjelper plantene litt på veg med pollineringen.

 

"Rett-i-sekken"

Chillien er flerårige planter og kan holde seg i 8-10 år hvis man er flink til å ta de inn på vinteren, forteller han videre. Men det er ikke bare dette som opptar Bjørn. I kjøkkenhagen utenfor drivhuset viser han meg hvordan han har plantet tomatplantene sine "rett-i-ØRAS-sekken". Dette fungerer helt utmerket. Litt leca i bunn med litt duk eller et stykke nylonstrømpe oppå gjør susen. ØRAS Hagejord holder godt på fuktigheten, sier han og viser meg enda flere sekker med håndspadd jord han har kjøpt på Dal Skog.

 

Egen jordblanding

Bjørn har funnet den perfekte blandingen på sin jord. Selv om ØRAS Hagejord er næringsrik i seg selv, har han fått tak i 100 år gammel grisemøkk som han blander inn. Dette, i tillegg til innblanding av litt Perlite, gjør at jorda blir mer luftig.  Hjemmekompost i en gammel putekasse og produksjon av neslevann røper at Bjørn også er opptatt av å være miljøvennlig. Neslevann er et godt økologisk alternativ, men plantene blir superstore, ler Bjørn.

 

En hage for høsting

- Egentlig vil jeg gjøre minst mulig i hagen, forklarer Bjørn. - Jeg liker best å kunne høste fra markens grøde gjennom hele sesongen og elsker urteblanding på brødskiva! Det er sommer for meg, sier han. Blant krydderurtene har han kjørvel, dill, gressløk, persille, løpestikke, timian, rosmarin og noe mynte som nekter å gå dukken. Også koriander har fått plass i kjøkkenhagen; noe som har inspirert Bjørns indiske nabo til å begynne å dyrke det samme.