Det er ikke alltid lett å være sikker på hvor ulike typer avfall skal kastes. Noe kan legges i beholderne hjemme, mens annet skal leveres på gjenvinningsstasjonen. Når det gjelder ting av plast, glass eller metall er det en fin tommelfingerregel å spørre seg om tingen er emballasje eller et produkt. Bildet viser plastemballasje som kastes i egen retursekk/pose.

 

Emballasje

- er plast, glass eller metall som har vært pakket rundt et produkt. Denne typen emballasje kommer stort sett fra dagligvarebutikkene, og skal sorteres ut for seg. Dette gjøres for å gjenvinne emballasjen til nye produkter, da det er mindre energikrevende enn å produsere gjenstander helt fra bunnen av. Ved å gjenvinne glass- og metallemballasje, reduseres faktisk energibehovet i produksjonsprosessen med opptil 90 prosent!

Når vi snakker om plast, glass og metall generelt, kan dette handle om produkter, noe som ikke alltid er det samme som emballasje. Dette ønsker vi at du som forbruker skal vite forskjell på.

EMBALLASJE AV GLASS OG METALL           - leveres i egne returpunkter. 
EMBALLASJE AV PLAST                                  - legges i egne retursekker.

De som har tilgang til store dypoppsamlere eller avfallsbrønner i et boligsameie eller borettslag, skal bruke returposer til sin plast-emballasje.

Emballasjen skal være helt tom når den kildesorteres. Mesteparten av emballasjen man har hjemme er ren når den er tømt. Det skal ikke så mye til for å få litt skitten emballasje ren nok – skyll med kaldt vann og eventuelt ta et lite tak med oppvaskbørsten. Når plastflasker, med f.eks sjampo, balsam og såpe, er tomme, fyll de med vann, rist godt, bruk opp restene.

 

PRODUKTER

- av glass, metall og plast kan gis bort til loppemarked eller bruktbutikker hvis man ønsker fornying. Er de ødelagte, kastes de enten som restavfall hjemme eller leveres på gjenvinningsstasjonen.