Det var Anita Fjeldheim fra Ullensaker som fikk "vinnertelefonen" etter årets første trekning i det landsomfattende lotteriet.

Vinneren røper for ØRAS at hun har for vane å skylle, brette og skrive navn på alle drikkekartonger før sortering. Etter flere års innsats ble hennes "kubbe" trukket ut til en pengepremie pålydende kr 10 000,-
Hun er èn av 31 heldige vinnere av Returkartonglotteriet hittil i år. Og flere pengepremier skal deles ut: tilsammen 124 vinnere trekkes ut hvert år og deler en premiepot på 1,6 millioner

Det gjenvinnes så mye som 12.000 tonn drikkekartonger per år, og legger du disse etter hverandre kommer du tur/retur Lindesnes-Nordkapp 20 ganger. Returkartonglotteriet har eksistert siden 1997, og gjennom alle disse årene har det norske folket deltatt iherdig gjennom konseptet 'skyll, brett og stapp'. 

Fjeldheim forteller at hun pleier å stappe kartongene slik at det blir en kubbe, for å vinne topp-premien på kr 100 000,-. Nå er det ikke lenger noe krav om å lage kubbe for å kunne vinne toppgevinsten: Skyll kartongen, skriv på navn og legg den løst i avfallsbeholder for papp- og papir - så er du med i trekningen om topp-premien om kr 100 000,-

Bruker over 600 millioner drikkekartonger i året

Det var blant kartongene samlet inn av Øvre Romerike Avfallsselskap at den heldige vinneren ble trukket ut. ØRAS er ansvarlig for innsamlingsordningene i kommunen, og er glade for å være med på å belønne flinke kildesortere.

– Det er alltid med stor glede og begeistring at jeg får lov til å ringe vinneren og fortelle om pengepremien! Både organisasjoner, bedrifter og privatpersoner som er flinke til å sortere og levere inn kartongene sine kan bli belønnet for miljøinnsatsen, sier informasjonsmedarbeider Elin Linnerud hos ØRAS.

Miljøet som den virkelige vinneren

- Å gjenvinne brukte kartonger er langt mindre energikrevende enn produksjon av papir fra nytt trevirke. Derfor er gevinsten stor for miljøet når folk skyller, bretter, og leverer inn kartonger, forteller Gunnar Moen som er ansvarlig for Returkartonglotteriet i Grønt Punkt Norge.

Grønt Punkt Norge sikrer og administrerer finansieringen av returordninger for drikkekartong. Gjenvinning av drikkekartong senker også avgiften som er lagt på drikkevareemballasje, noe som i praksis betyr at prisen blir lavere for forbrukeren. Men det aller viktigste er naturligvis å gjenvinne for miljøets skyld.

– Drikkekartonger er laget av såkalt jomfruelig fiber. Det vil si at det er første gang dette materialet er i bruk. Derfor kan fibrene i en innlevert drikkekartong ha opptil sju-åtte liv framfor seg som for eksempel som pizzakartong eller Cornflakes-esker, sier Moen. 

Kubbe med ferdig brettede kartonger. Foto.


Dette er Returkartonglotteriet 

•    Alle kan delta og vinne i lotteriet – privatpersoner, bedrifter eller organisasjoner, skoler, barnehager, idrettslag og lignende. 

•    Hvert år deles det ut premier for til sammen 1,6 millioner kroner. Dette er fordelt på 120 premier på 10 000 kroner, og 4 premier på 100 000 kroner. 

•    Deltager skriver navn og telefonnummer på den de vil skal vinne på kartongen, og leverer denne i den kommunale innsamlingsordningen. Da har man ett lodd. For å se hvor du skal levere, se sortere.no

•    Kartonger trekkes fra 84 forskjellige steder i hele landet. Her trekkes det mellom 1 og 7 kubber eller enkeltkartonger avhengig av innbyggertall, til sammen maks 188 hvert kvartal. Disse kubbene eller enkeltkartongene går videre til nasjonal trekning. 

•    Flere opplysninger og lotteriregler finner du på grontpunkt.no

Visste du at…

•    Utsortert drikkekartong presses til baller og selges til papirfabrikker. 
•    Kartongene kvernes opp og tilsettes vann. Papirfibrene renses, tromles og presses og blir til nye papp- og papirprodukter med minimalt bruk av kjemikalier. 
•    Innsamlingsmålet for drikkekartonger er å oppnå så høy gjenvinningsgrad som mulig for å redusere miljøavgiften.