«Få 10% avslag», «Kjøp 3 og betal for 2» og «Få 200kr avslag på ditt kjøp». Høres det kjent ut? I disse dager er innboksen fylt opp med nyhetsbrev som lokker med gode tilbud. Det samme er Facebook og Instagram, tilbudene finner deg overalt. Nå er det igjen tid for Black Friday.

Black Friday startet med siste fredagen i november. Så ble det gode tilbud som startet dagen før, deretter ble det gode tilbud hele uka og nå har det startet allerede uken før. Kampanjer som Black Friday gjør at du fort kan kjøpe noe du egentlig ikke trenger, men som havner i handlekurven fordi det «var jo så billig» eller «det er jo kjekt å ha».

Gå for ombruk

Vi skal ikke legge skjul på at vi sikkert også har gjort slike kjøp. Problemet med slike kjøp er at det ofte kan være produkter og ting du egentlig ikke trenger. I 2019 produserte du som innbygger i Eidsvoll, Hurdal, Nannestad og Ullensaker omtrent 420kg med avfall. Derfor vil vi slå et slag for ombruk. Av de ca. 420kg med avfall som du og jeg produserte i fjor kunne sikkert en stor andel gått til ombruk. Selg ting du ikke lenger trenger eller ønsker å ha og legg dette ut på Finn.no og andre salgskanaler. Gi bort til noen som trenger det mer enn deg, eller gi det til en gjenbruksbutikk.

Har du planer om å kjøpe noe nytt? Da kan det vært lurt å se om du kan få tak i det du ønsker deg brukt. Leverer du gjenstander til vår bruktbutikk OMGJØRAS er det du ikke lenger vil ha plutselig blitt til noe annet enn avfall. Da er det blitt til gjenstander som kan berike noen andre sitt liv: en bok som noen andre kan nyte foran peisen, en sofa til han eller hun som flytter for seg selv for første gang eller et servise som noen samler på.

Vi sier ikke nei til Black Friday. Vi oppfordrer heller til å tenke gjennom de kjøpene du gjør, og i stedet handle brukt. Og hvis du først skal kaste for å kjøpe noe nytt, husk å kildesorter avfallet.